Delprosjekt gammelnorsk, Universitetet i Oslo

Delprosjekt gammelnorsk er et av de første delprosjektene som kom med i Dokumentasjonsprosjektet, og det har som hovedoppgave å dataføre arkivene ved Gammelnorsk ordboksverk ved Seksjon for leksikografi og målførestudier, INL, UiO.

Gammelnorsk ordboksverk kom i stand etter forbilde av Det norske litterære ordboksverk og Norsk Ordbok. Et annet forbilde er den store latinske samlinga, Thesaurus linguae latinae, i München. Etter en planleggingsfase fra 1934, kom arbeidet i gang i 1940.

Målet for fagenheten er å bygge opp et fullstendig ordarkiv med alle forekomster av alle ord i norsk språk fra de første skrevne belegg på norsk fra omkr. 1200 fram til reformasjonen, i praksis fram til år 1550.

I Dokumentasjonsprosjektet ble materialet dataført og hovedmål for Delprosjekt gammalnorsk er å gi en samlet og rasjonell tilgang til informasjon om norsk mellomalderspråk ved å:

Dataføringen av 600 000 ordsedler er i full gang. Alt materialet vil ikke bli ferdig innen utgangen av 1997, men samlingen ferdigstilles saga for saga slik at det hele tiden vil være komplette sagaer som legges ut for søk. En testversjon vil legges ut innen utgangen av 1997.

Samtidig har vi dataført det store standardverket Diplomatarium Norvegicum (21 bind). Dette er ferdig innskrevet og 70 % er ferdig korrekturlest. Verket vil oppdateres på nettet etter hvert som det ferdigstilles.

Det er nå lagt opp en søkeversjon av bind 1-21 av det trykte Diplomatarium Norvegicum.

Gammalnorsk ordboksverk har også en betydelig samling av diplom- og handskriftfotografi, som stadig er under oppbygging. Mye av dette blir nå digitalisert med bilder og planen er å koble dette opp mot tekstdatabasen. Prøver som er gjort med dette, er meget lovende.

Her er også lagt ut en faksimile av et diplom fra 1224. Faksimilen er i svarthvitt og er av middels god kvalitet. Teksten kan du finne ved å søke i basen nevnt ovenfor.


Sist oppdatert 24. januar 1998 av Christian-Emil Ore

Tilbake til Dokumentasjonsprosjektets hjemmeside.